Femø præstegård hvor arkivet bor

Femø Lokalhistoriske Arkiv

Arkivet er din guide til Femøs og femøboernes fortid Femø Lokalhistoriske Arkiv er en del af Lolland kommune. Arkivet ligger i Præstegården  på Kirkehældevej 29 i Sønderby. Alle kan komme på arkivet og bruge samlingerne, der indeholder mange forskellige former for materialer, fx: dokumenter fra øens borgere, foreninger og virksomheder, fotos, erindringer og lokal litteratur. Arkivet …

Læs mere

Collage af gamle dokumenter og fotos

Indlevering af materiale

Smid aldrig gamle fotografier og papirer ud, når du rydder op.                          Aflever dem til lokalarkivet og lad os sortere. Måske er det lige den brik, som vi mangler til den korrekte dækning af lokalhistorien. Man tror måske ikke, at det er noget. Det er bare en gammel regning, protokol eller foto, men alt er et …

Læs mere

Peder Olsen Lock

Peder Olsen Lock

Gårdejer og sognefoged. Født på Femø 1816. Druknet ved Bandholm 1880 Arkivet har fra Finn Andersen modtaget en helt enestående mængde arkivalier. Dokumenter, breve, markbøger, protokoller, foto og malerier. Alt stammende fra Finns morfar Peder Lok Hansen og hans oldefar Peder Olsen Lock. Peder Olsen Lock ejede gården på Nystængevej 21, Femø. Det var Peder …

Læs mere

Peter Wessel Tordenskjold i uniform

Tordenskjold og skibsdrengene fra Femø

Tordenskjold og skibsdrengene fra Femø Peder Wessel, som fik tilnavnet Tordenskjold, begyndte sin karriere på søen 17 år gammel, som den yngste skibsdreng på et slaveskib. På samme skib havde to femøboere også fået hyre som skibsdrenge.  Skibet var fregatten Christianus Qvintus. Ikke at forveksle med linjeskibet af samme navn, som Niels Juul havde kommandoen …

Læs mere

Guldgravere i Australien

Guldgraveren Hans Peder Hansen

Hans Peder Hansen var født den 3. januar 1866.  Søn af gårdejer Peder Jensen Hansen og hustru Maren Lucie Hansen, der ejede gården på Kirkehældevej 6. Matr. nr. 25a Nørreby. Som 18-årig stak han til søs, hvor han som messedreng sejlede med skibet Norden til Christiania og Antwerpen. Han afmønstrede efter et par måneder, men fik …

Læs mere

Galten på grund ved Femø Sletter

Galtens forlis

 Arkivet fik i 2018 indleveret et spændende fotoalbum. Alle fotos var taget af skipper Jørgen Mejer Jensen i 1950erne. Blandt de mange spændende fotos var en hel serie, der viser kreaturbåden Galtens forlis ved Femø Sletter. Transport af svin og kreaturer fra Femø til Masnedsund, var begyndt allerede i 1898. Masnedsund Andels Svineslagteri stod i …

Læs mere

Mejeriet med mejeribestyreren og 5 medarbejdere foran stakittet. Hestevogne med mælkejunger.

Femø Andelsmejeri

Da Femø Andelsmejeri blev etableret i 1889, var det ikke det første mejeri på Femø. Forud havde der været to andre mejerier. Et privatmejeri og et aktiemejeri. De havde dog begge en meget kort levetid. Privatmejeriet var indrettet i Hans. H. Frimands købmandsgård i Sønderby (Damstrædet 51). Den initiativrige købmand, der også havde etableret Femø …

Læs mere

Færgen Femøsund 1985

Femø færger

Den første dampskibsforbindelse til Bandholm blev etableret i 1869, i forbindelse med indvielse af jernbanen Maribo-Bandholm. Sejladsen eksisterede kun et par år og først i 1882 blev sejladsen genoptaget med færgen Polyxene. Forbindelsen til Bandholm fortsatte til 1963, hvor færgeforbindelsen til Kragenæs blev etableret af skipper Emanuel Andersen og sønner. Før den faste færgeforbindelse var persontransport overladt …

Læs mere

Forsiden af Femø bogen af Niels Stenfeldt

Træk af livet på Fæmø i svundne tider

Træk af Livet på Fæmø i svundne Tider. Håndskreven bog fra 1931. Bogen er fyldt med spændende kort, foto af landskaber, huse og gårde fra 1930/31. Bogens forfatter kommunelærer, cand. phil. Niels Stenfeldt boede i København og havde ingen relation til Femø. Kun en dyb interesse for lokalhistorie bevirkede, at han skrev en række lokalhistoriske …

Læs mere